keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

"havukka" pihapiirissä


Pihallamme olevassa linnuille tarkoitetussa ruokintapaikassa on ollut talven mittaan monenlaisia kävijöitä. Pääasiassa kuitenkin erilaisia tiaisia, joitakin punatulkkuja, jokunen närhi ja neljä oravaa. Myös maassa on vipinää, kun hiiret etsivät syötävää oravien ja lintujen lennättämistä auringonkukan siemenistä.
Minä olen ollut jossakin määrin ruokkimispaikan perustamista vastaan, mutta minun ääneni on jäänyt vähemmistöön. Lähinnä en tykkää noista hiiristä ja oravista, joista voi tulla jatkossa jopa jonkunlaista päänvaivaa, kun oppivat olemaan pihalla. Lintuja kyllä katselen ihan mielelläni!
Vaimo oli huomannut joitakin viikkoja sitten, että haukka tai havukka, kuten meillä päin sanottiin, oli ilmestynyt ruokintapaikan lähelle. Aikansa se oli tilannetta tutkinut ja tehnyt hyökkäyksiä tiaisia vastaan. Ja muutaman harhayrityksen jälkeen oli sitten onnistunut nappaamaan tiaisen. No tuohan on tietenkin luonnon laki, mutta on havukalle turhan helppo nakki tulla toisten ruokailupaikoille napsimaan suupaloja.
Minäkin näin otuksen muutama päivä sitten, mutta silloin sattuivat koirat olemaan tarhassa ja Jurkka sai havukan matkoihinsa ennen kameran löytymistä. Jurkka on huomannut, että joitakin ötököitä me ihmisetkin yritämme hätistellä pois lintulaudalta ja se toimii aivan samoin. Kun oravat tai joku suurempi lintu ilmestyy näköpiiriin Jurkka pistää pystyyn sen maailman mekkalan ja joskus nuo tunkeilijat jopa tottelevat Jurkan käskyä.
Eilen havukka ilmestyi taas pylväskatajaan ja sain kamerankin etsittyä ennen elikon hätistämistä matkoihinsa. Kaveri kyllä yritti monta kertaa saada tiaisen kiinni, mutta tiainen oli tällä kertaa nokkelampi liikkeissään. Tiainen paineli katajan ympäri noin kolme kierrosta havukka perässään. Onneksi tiainen tajusi pyyhkäistä katajan suojaan. Havukka ryntäsi myös puskaan, että neulaset vain pölähtelivät. Hetken päästä havukka työntyi katajasta ulos siipiään sukien - oli ilmeisesti ollut liian pieni aukko noin suurelle linnulle. Tuo takaa-ajo oli niin nopea, että en siitä mylläkästä onnistunut saamaan kuvaa.
Päästin Jurkan ulos ja niin havukan muonanhankintaoperaatio oli ohi. Saa minun puolestani etsiä sapuskansa muualta kuin minun tontilta!

Ei kommentteja: