maanantai 15. helmikuuta 2010

pakollinen liikennejuttu!

Ajelin tänään iltapäivällä kotoa Anttilan parkkipaikalle päin. Olin menossa kaasuputkilinjalle hiihtelemään. Lähestyin rautatien ylityksen jälkeen liikenneympyrää. Noteerasin jostakin syystä aseman parkkipaikalta tulevan harmaan auton. Ilmeisesti auton liikkeissä oli jotakin, joka pisti tossuni keskipolkimelle ja hidastin entisestäänkin nopeutta. Ja niinhän siinä kävi, että auto vyöryi suoraan eteeni. Onneksi olin valmistautunut tilanteeseen ja sain autoni pysähtymään. Vasta siinä vaiheessa auton kuski, vielä enemmän harmaapäisempi kuin toisessa osapuolessa, kääntyi katsomaan minuun päin, mutta käskyt eivät välittyneet jalkoihin, koska matka jatkui. En viitsinyt edes torvella töräyttää, olisi papparainen voinut saada sydärin.

Miksi tuollainen tilanne oikein pääsi tapahtumaan? En tietenkään ole ihan varma, mutta mitä todennäköisimmin tilanne syntyi näin:
Pappa kävi noutamassa mummon asemalta kotiin ja mummo revolverikyseli tietenkin papalta, että tulivatkohan ne matot nyt varmasti kunnolla tampattua? tulivatko astiat pestyiksi? tuliko hauva ulkoilutettua? tuliko laskut maksettua? tuliko makuuvaatteetkin käytettyä ulkona? saitko lihasopan keitettyä? jne. Pappaparka nyökytteli vastauksia mummolle ja liikenne jäi huomioimatta.

Tuosta tuleekin mieleen, että mummot pitäisi varmaan papoilta kieltää! Tai kuljettaa ne ainakin auton takaosastossa. Ja mummoille pitää ehdottomasti määrätä kuonokoppa pakolliseksi varusteeksi autossa. Vasta sitten kotona saisivat ripittää pappojaan, kun olosuhteet ovat turvallisemmat. Jo vain liikennetilastot jälleen kaunistuisivat!

Sitten vähän surullisempaa juttua.
Viime vuoden helmikuun kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia:
- 76 -vuotias mies ajoi lauttalaiturilta mereen. Syynä joko nukahtaminen tai sairauskohtaus.
- 18 -vuotias humalainen mies ajoi 150:n nopeudella tien keskialueella olevaan pylväseen. Auto hajosi useaan kappaleeseen ja ne aiheuttivat vahinkoa myös muulle liikenteelle. Tiellä oli 60:n rajoitus.
- 43 -vuotias mies ajoi noin 80 vauhtia liikennevaloihin hidastavan auto perään ja ajautui sitten kerrostalon seinään. Kuljettaja kuoli sairauskohtaukseen. Tiellä oli 50:n rajoitus.
- 36 -vuotias mies ajoi päin rekkaa. Tutkinta on kesken.
- 57 -vuotias nainen ajoi moottoritieltä noin 100:n nopeudella tieltä. Tutkinta kesken.
- 35 -vuotias mies ajoi k-autolla ylinopeutta, menetti auton hallinnan ja törmäsi h-autoon. H-auton 74 -vuotias matkustaja kuoli.
- 18 -vuotias mies ajoi tasoristeyksessä junan alle. Tutkinta kesken.
- 59 -vuotias väsynyt mies ajoi p-autolla rekkaa päin. P-auton kuljettaja kuoli.
- 29 -vuotias väsynyt kuljettaja ajautui vastaantulevien kaistalle ja törmäsi naiskuljettajan ohjamaan h-autoon. Naiskuljettaja kuoli. Tutkinta kesken.
- 48 -vuotias mies ajoi kaistanvaihdon jälkeen suojatiellä kulkeneen jalankulkijan kuoliaaksi.
- 58 - vuotias humalainen jalankulkija siirtyi ajokaistalle pyrkiäkseen autoon, mutta jäi auton alle ja kuoli.
- 19 -vuotias humalainen nainen asettautui makaamaan tielle, jäi auton alle ja kuoli.
- 24 -vuotias mies käveli yöllä valtatien reunaa, kun yllättäen lähti ylittämään tietä, jäi k-auton alle ja kuoli.

Viime helmikuun kuolemantilastoja lisäsivät kuljettajien viereystiloista johtuvat tekijät. Väsymys, sairaus tai alkoholi käynnisti kohtalokkaan tapahtumasarjan.
Se ihmetyttää, että moni kuolemankolari on vieläkin tutkinnan osalta kesken. Kuitenkin tapahtumista on jo vuosi aikaa!

Ei kommentteja: