lauantai 6. lokakuuta 2012

rajalla -romaanin ensimmäinen arviointi

Sain ilokseni lukea illalla ensimmäisen arvion uusimmasta kirjastani. Kaksi arvostelukappaletta kirjastani olen järjestänyt eteenpäin, toinen meni Mäntsälä -lehteen Arto Jussilalle ja toinen mm. Ylä-Kainuu -lehteen kirja-arvosteluja kirjoittavalle Risto Kormilaiselle. Risto Kormilainen on lääninrovasti ja Suomussalmen kirkkoherra, mutta myös lukuisia teoksia kirjoittanut kirjailija.
Vaikka olemmekin syntyisin samasta pitäjästä, niin tapasimme ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran äitini hautajajaisissa juhannuksen alla vuonna 2008. Risto siunasi äitini haudan lepoon.
Risto Kormilainen oli ehtinyt lukea jo kirjani, ja liitän hänen näkemyksensä tarinasta kokonaisuudessaan tähän blogiini.
Ei kai tässä voi olla kuin kiitollinen!


                                                  Miehen luja kehityskertomus

Alpo Manninen: rajalla. Books on Demand GmbH. 223 s. 2012.

   Suomussalmelaissyntyinen, nykyään Mäntsälässä asuva Alpo Manninen on intoutunut kovaan kirjoitusvireeseen, sillä vuodesta 2007 alkaen hän on julkaissut viisi teosta, joista kaksi omaelämäkerrallista ja kolme romaania. Viimeisimmässä rajalla-romaanissa hän kertoo Kainuusta Mäntsälään päätyvän Sakari Jäppisen elämäntarinan vauhdikkaalla ja välillä jopa dekkaristisia piirteitäkin omaavalla tavalla. Nuori mies ajautuu tilanteesta toiseen, pääsee vartijan hommiin ja ylenee pikkupomoksi. Mutta elämä ei suinkaan ole tasaisen varmaa vartijan elämää, vaan sisältää dominomaisesti kasaantuvia vaikeuksia.

    Romaanin kerroksisuus on välitilakokemuksissa, josta teos lähtee liikkeelle. Sakari tapaa ukkinsa tässä välitilassa, keskustelee  ja pohtii iäisyyskysymyksiä. Mannisella on vahvaa pelisilmää luoda arjesta kirjallisuutta, mutta samalla myös pohdiskella arvokysymyksiä erityisesti uskon näkökulmasta. Uskonnollisen maailman pohdinta epäsovinnaisella tavalla kulkee ohuena lankana itse asiassa koko teoksen. Jäppinen etsii elämälleen merkitysyhteyksiä niin uskosta kuin ihmissuhteistakin.

   Matka kotiseudulle Suomussalmelle vuosien jälkeen on samalla psykologinen ihmissuhdepalautus lapsuuteen, josta on aika lähteä kohti aikuisuutta. Ikääntyneiden vanhempien kohtaaminen palauttaa muistot mieleen ja tutuissa paikoissa kuljeskelu avaa Jäppiselle uudella tavalla oman elämän saloja. Uudelleen hän palaa juurilleen rakastettunsa, taksiyrittäjä Jutta-Piritan kanssa.

   Mannisen uusin romaani on lujasti otteessa pitävä kehityskertomus miehen elämästä, tunteista ja analyyttisen vauhdikas kuvaus elämän haavoittuvuudesta. Se mikä tänään näyttää eheältä ja vahvalta, voi hetkessä olla pirstaleina. Mannisella on sanomisen taito ja myös asiaa, joka salaviisaalla tavalla kätkeytyy elämän moninaisuuteen.

Risto Kormilainen

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Siinä oli hyvin sanottu rajalla-kirjasta. Kirjat vain paranevat, ja tämä kirja tuli luettua nopeasti.
Yksi tärkeä asia on myös moottorikäyttöiset kulkupelit. Sakaria ei onni tahdo potkia, mutta eteenpäin menemällä vaikeudet jäävät taakse.
Suosittelen!