torstai 11. syyskuuta 2008

kotitalousvähennyksiä ja vähän omaakin tekemistä

Eerola-Yhtiöt vierailevat nykyään tontillamme vähän väliä. Pari viikkoa sitten he kävivät tekemässä panospuhdistamoomme vuosihuollon ja tänään he puhdistivat porakaivomme. Puhdistamon huolto tapahtuu kerran vuodessa, ja huollolla taataan, että jätevesistämme tulee jälleen luontoon kelpaavaa tuotetta - siis puhdasta vettä. Tähän asti puhdistamo on toiminut todella hyvin, ei ole ollut mitään ongelmiakaan, kuten joillakin muilla laitoksilla on kuulemma ollut. Onneksi valitsin aikoinaan Upon tuotteen!

Mutta porakaivon kanssa on ollut ongelmaa melkein koko ajan. Vesi oli ihan hyvää ensimmäiset kolme vuotta, mutta sitten veteen alkoi tulla mukaan yhä enenevässä määrin maan hajua ja myös makua. Mutta paineastia oli susi jo syntyessään! Vastapaine pysyi laitoksessa vain muutaman viikon. Pikakonstilla eli polkupyörän pumpulla painetta sai lisättyä, mutta lopulta astian vesitila tuli niin pieneksi, että pumppu kävi lähes koko ajan vettä laskettaessa. Vähän väliä oli astia poistettava verkosta ja valuteltava tyhjäksi ja pistettävä uudet paineet. Alkoi ottaa vähitellen päähän!

Tänä kesänä sitten tuli mitta täyteen, ja otin yhteyttä Eerolan firmaan. Kuukausi sitten sieltä tuli kaveri tarkastamaan systeemimme, ja tänään sitten jyristelivät pojat pistämään kaivoa kuntoon. Tarkastaja oli varoitellut, että joskus pumppua ei saada ylös maan alta lähes sadan metrin syvyydestä, kun liete tai porausjätteet tilkitsevät sen reikään. Silloin ei auta muuta kuin porata uusi reikä ja hankkia kaikki laitteet uushankintana - siis noin 5 kiloeuron menekki olisi siinä tapauksessa tiedossa.
No nyt putki nousi hyvin pois, ja pojat pääsivät putsaamaan reiän. Putsaaminen tapahtui laskemalla putki reiän pohjaan ja pistämällä sitten putkeen painetta. Näin liete nousi vähitellen ylös, ja ehkäpä tunnin jälkeen reikä oli niin puhdas, että päästiin laskemaan pumppu jälleen maan uumeniin.

Myös paineastia uusittiin, joten nyt toivottavasti värkit toimivat seuraavat kymmenen vuotta. Porakaivon huoltovälit ovat normaalisti viiden ja kymmenen vuoden välillä, joten nyt meidän kaivoon huolto tuli pahasti etuajassa. Kotitalousvähennykseen työstä saadaan pistää ehdolle pikkuisen yli kiloeuron verran. Kallista lystiä on vesien kanssa läträäminen, mutta kun se melkoisen välttämätön aine. On vaan kestettävä!

Olen kesän mittaan rakennellut terapiatyönä grillikodan ja nyt eilen sain valmiiksi terassin, joka yhdistää talon ja rakentamani grillikodan. Ja aina menee joku kone rikki, kun jotakin teen!
Nyt viimeisiä lautoja sahatessani Kraftin liukusaha sanoi työsopimuksensa irti. Ja kotaankin olisi pitänyt sahata vielä muutamat listat. Nyt budjetti ei kestä sahan uusimista, joten listat ja ikkunoiden ritilät saavat odottaa aikaa parempaa. Aika hyvin pystyin kädettömänäkin saamaan jotakin aikaan, kun oli koneita apuna!
Kätenihän meni rikki pistäessäni toista kirjaani painokuntoon. Moottoripyörällä olen voinut ajella vain pieniä matkoja ja golfinkin kanssa on ollut opettelemista. Saa nähdä, miten uuden kirjan kirjoitustyö menee! Lokakuussa urakka pitäisi aloittaa ja ensi syksyn kirjamessuilla pitäisi olla sitten romaani esittelyssä. Saa nähdä, kuinka äijän käy!

Ei kommentteja: