keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Urheilijoiden palkitseminen


Urheilun juhlagaalasta mietintämyssyyn
Katselin urheilun juhlagaalaa, kuten varmasti aika moni muukin suomalainen. Minä en jaksa ihmetellä, että joukkuelajit ovat kovassa suosiossa penkkiurheilijoiden ja toimittajienkin keskuudessa. Miten niin monet haluavat katsoa koko ajan virheitä? Joukkuelajithan perustuvat nimenomaan siihen, että vähiten virheitä tehnyt joukkue yleensä voittaa. Jos katsellaan vaikkapa jääkiekkoa tai jalkapalloa tai mitä tahansa palloilua, niin suurimman osan aikaa kentällä tehdään virheitä. Joskus harvoin joku onnekas sattuu olemaan oikeassa paikassa ja tekee maalin tai pisteitä. Minä en ole enää vuosikausiin jaksanut katsella mitään palloiluja saati, että olisin vääntäytynyt paikan päälle. Olen niin erilainen nuori!

Yksilölajeissa tilanne on aivan päinvastainen, se voittaa, joka onnistuu parhaiten. Jos yksilölajin urheilija tekee virheen, niin kisa on sitten siinä, kukaan ei paikkaa. Kilpailija joutuu odottamaan seuraavat neljä vuotta uusiin olympialaisiin tai ainakin seuraaviin kisoihin, jos vaikka silloin suoritus olisi paras mahdollinen. Siis yksilölajin urheilijan on oltava tilanteessa aina sataprosenttisesti, joukkuelajeissa osa porukasta voi lusmuilla osan aikaa.
En väitä, etteivätkö joukkuelajien edustajat olisi urheilijoita, mutta lajin luonne kilpailutilanteessa on vain erilainen. Joukkuelajien edustajia ei pitäisi edes nostaa joukkueesta esimerkiksi palkittaviksi. Ei se Teemu Pukki olisi sitä maalia tehnyt, elleivät joukkuetoverit olisi tehneet esityön.

Olen valitettavasti huomannut, että yleisö yksilölajien kisoissakin haluaa monta kertaa katsoa virheitä tai epäonnistumisia. Yleisö palkitsee, kun ralliautoilija ajaa katolleen, tai hiihtäjä kupsahtaa nurin. Itse haluan aina nähdä vain hyviä suorituksia.

Jos vielä palaan palkittuihin, niin minusta vuoden urheilijaksi tuli väärä urheilija. Arvostan toki Pitkämäen saavutusta, mutta hän oli vain kakkonen lajissa, jossa ehkä puolenkymmentä kaveria maailmassa pystyy voittamaan suuret kisat. Suunnistus on laji, että voiton voi viedä ainakin viisikymmentä kilpailijaa. Suunnistuksessa on vain yksi suoritus, sillä on onnistuttava, keihäässä saa kokeilla parhaassa tapauksessa peräti kuusi kertaa sitä parasta suoritusta. Minusta Boströmin suoritus Vuokatissa oli kaikkien muiden suorituksiin verrattuna ylivertainen!

Ei kommentteja: