tiistai 9. joulukuuta 2008

Räjähdys!

Kun rakentelin tätä mökkiä, niin tuli laitettua noita halogeenivaloja ympäri huushollia kolmisenkymmentä kappaletta. Jokainen vie sähköä sellaiset 20 - 30 W. Kun jokainen valo tuikkii, niin sähkömittari pyörii hullun lailla. Pelkästään noihin menee sellaiset 0,6 kVA.
Olen tutkiskellut ledivalojen tarjontaa, mutta niitä on vielä nykyään aika huonosti tarjolla - ainakin, jos haluaa vähän inhimillsempää värisävyä. Tuppaavat olemaan vielä turhan kylmää valoa tarjoavia. Ja kalliita!

12V:n piikkikantaisia jo löysin. Toki niissäkin valon väri on hieman outo, mutta on kuitenkin siedettävän lämmin, joten sellaisilla nyt valaistaan tupakettiötä ja sähköä menee vain 20 VA, eli ei mitään aikaisempaan verrattuna. Eilen löysin Järvenpään Tarjoustalosta GU10-kantaisia tekstin mukaan lämmintä valoa tuottavia lamppuja, jotka olin ajatellut pistää tupakeittiön katossa viiden metrin korkeudessa oleviin 220 V:n lamppuihin.

Kotona pistin ensin kaksi poltinta paikoilleen. Koirat eivät millään hyväksyneet minun komuamistani ylhäällä ja esittivät voimakkaita vastalauseitaan - aivan haukkuivat minua! Kuitenkin sain hehkut paikoilleen, kömmin pois ja tulin alas. Sitten tuikkasin vaan kytkimestä virrat päälle ja katosta kuului kuin olisi pistoolilla ammuttu ja osia lenteli alas! Ja koirat olivat ihan vauhkoina, erityisesti Juho oli kuin maansa myynyt. Kävin kääntämässä sulakkeen jälleen oikeaan asentoon ja aloin tutkia, että miksi tuollainen räjähdys oikein tapahtui. Syy selvisi suhteellisen nopeasti, kun kaivelin roskakorista lamppujen pakkauksen esille. GU10-kannalla on myös 12 V:n lamppuja! Ostamani lamput olivat siis 12 V:n tavaraa. En ollut vielä tähän ikään mennessä tavannut moisia ja siksi en edes tajunnut tarkistaa jännitearvoa paketista.

Mutta miksi lamppu hajosi räjähtämällä? Suojalasi lensi alas laattalattialle, mutta ei onneksi enää hajonnut sirpaleiksi. Lasi oli siis riittävän tukeva, mutta lampun muu rakenne ei sitten ollut samaa luokkaa, kun hajosi. Käsittääkseni lamput eivät saa tuolla tavoin räjähtää, vaikka niihin kytkettäisiin mitä tahansa sähköä. Sulakkeiden pitäisi vaan antaa periksi ja laueta! Mutta opetti ainakin minut tarkistamaan myös pakettien tekstit!

Mutta pahin juttu on se, että Juho katselee minua alta kulmien, kun pistän valoja päälle tai pois. Olen menettänyt luottamuksen Juhon silmissä. Enkä syyttä!

Ei kommentteja: