sunnuntai 3. tammikuuta 2016

2015

                                         Kirkko Lieksassa osoitteessa Paateri 21

Pähkäilyjä vuodelta 2015!
Oli aivan pakko alkaa miettiä, tuliko vuosi 2015 elettyä ihan turhaan. Ainakin aika kului nopeasti, mutta siinäpä se ongelman ydin piileekin. Kun näin vanhana ei saa mitään nopeasti aikaan, niin siinähän on mahdollisuus, että vuosi tosiaan meni hukkaan. Siispä asiaan.
Kirjoittaminen
Aloitin uuden romaanini kirjoittamisen joulun alla 2014, kun aihe oli ollut hyllyllä kolmisen vuotta muun kirjoittamisen ja toiminnan vuoksi. Romaanin työnimenä oli ”mustapukuinen”. MU:n vt. päätoimittaja Arto teki jutun kirjoittamisestani lehteen heti vuoden alussa, kiitos siitä!

Romaanin ensimmäinen versio oli valmiina oikolukijalle maaliskuun lopulla, mutta kirjoitin kuusi juttua MU:n sivuille romaanin kirjoittamisen kanssa yhtä aikaa. Kaikkiaan sain tilauksen 33 juttuun koko vuoden aikana, joten ”toimittajan” työt eivät kuormittaneet. Heinäkuussa sain romaanin takaisin oikolukijalta, joten jouduin kesällä siihen koko kirjan kirjoittamisen inhottavimpaan työhön. Onneksi pelasin ahkerasti golfia, joten penkillä istumista ei tullut päivittäin muutamaa tuntia enempää. Jo talvella äitynyt selkä alkoi kuitenkin vaivata uudelleen, mutta lääkärin mukaan se oli vain normaalia selkäkipua, joten sain kuin sainkin romaanini valmiiksi syyskuussa ja vieläpä alkuperäisellä nimellä. Kannen suunnittelussa oli pahoja ongelmia, kun kustantajan ohjelmisto oli ilmeisesti aiemmasta tukevoitunut, joten megan ADSL:n kautta työskentely oli milteipä mahdotonta. Kantta piti suunnitella paloittain ja tallentaa joka välissä. Niin sain kannen valmiiksi. Kuitenkin kustantajan ohjelmisto oli kaapannut itselleni tilaamiini kirjoihin virheellisen version, eivätkä tunnustaneet, että moinen on mahdollista. Asiakaspalvelun nuoret naiset olivat ehdottomia, ja niin sain itse kärsiä virheistä. Virheet oli tietenkin korjattava kauppoihin meneviin kirjoihin.

Lehteen sain siis kirjoittaa 33 juttua, joista noin puolet liittyivät jollakin tavoin urheiluun ja nimenomaan yksilöurheiluun. Blogeja kertyi vuoden mittaan 18. Nyt oli joukossa peräti kaksi muistelukirjoitusta. Molemmat muisteltavat olivat miehiä, jotka poistuivat aivan liian aikaisin. Muuten blogit olivat laidasta laitaan elämässäni eteen tulleita ja pähkäiltäviä asioita. Jopa jossakin määrin otin kantaa politiikkaankin, vaikka siitä en mitään ymmärrä ja on milteipä kirosana. Politiikalla pilataan niin monta hyvää asiaa, otettaisiin vain asiat asioina, niin hyvä tulisi. Ihme vinkujoksi suomalaisetkin ovat paljastuneet.

Työt
Eihän eläkeläisellä paljon töitä ole, mutta kuitenkin jotakin remonttia ja sen semmoista pitäisi saada aikaan - ainakin vaimon mielestä.
Viime talven kärsin oikean käden tenniskyynäpäästä, jota oli koetettava kuntouttaa erilaisilla liikkeillä. Onneksi lumitöitä ei juurikaan tarvinnut tehdä, joten käsi sai sen puolesta olla rauhassa.
Miniin oli tehtävä remonttia, kun takapyöriin ilmestyi turhaa klappia. Pyörän laakerit olin uusinut kiristettäviksi rakentamisen aikaan, joten niissä ei ollut tekemistä, mutta tukivarsien laakereissa oli välystä.
Remontin jälkeen katsastin auton ja pidin sitä jopa liikenteessä viikon verran.
Terassin kaiteita oli vähän hiottava ja maalattava, mutta ne oli vain pieniä ehostusjuttuja. Myös lattia piti värjätä uudelleen.
Syksyllä piti saada klapeja häkkiin kuivumaan. Tontilta pistin kymmenkunta koivua nurin ja niinhän häkki täyttyi. Oksat haketin ja kannoin koirien tarhaan.
Vanhan hokeman mukaan laiskat töitään luettelevat ja niin kai se sitten on, joten mitäpä näistä.

Liikunta
Viime talvena pääsin hiihtämään vuoden vaihteen tienoilla ensin Hirvihaarassa ja myöhemmin jopa kaasuladulla. Hirvihaaraan on paikallinen urheiluseura MU hankkinut lumitykin ja olin minäkin vahtimassa tykin toimintaa yhden neljän tunnin hukin.
Sain jälleen tekniikan haltuun aika nopeasti, mutta kunto ei vielä pahemmin ehtinyt nousta, kun A -virus iski, vaikka oli piikkikin. Onneksi tauti ei tullut täydellä tehollaan, mutta aiheutti kuitenkin sen, että jo helmikuun alkupuolella hiihtokauteni oli ohi, röörit olivat niin tukossa, että hiihtämisestä ei tullut mitään.

Huhtikuun loppupuolella pääsin rangelle lyömään palloja ja jo 22.4.pääsin Hirvihaaraan pelaamaan ensimmäisen kierroksen golfia. Rangella lyönti tuntui olevan täydellinen, mutta kierroksella tuntuma oli jotakin muuta ja 95 lyöntiä kierrokseeni mahtui. Alkukauden tulokset olivat heikkoja, huonoin tulos oli peräti 102 lyöntiä. Vasta seitsemännellä kierroksella pääsin alle 90 lyönnin ja alle 80 lyönnin pääsin 19.kierroksella. Enimmäkseen kierrokset vaativat alkukaudella noin 90 lyöntiä. Kesäkuun loppupuolella tulostaso alkoi olla jo mallillaan, 22. kesäkuuta pelasin koko kesän parhaan tuloksen, 75 lyöntiä, siihen pääseminen oli vaatinut 37 kierrosta.
Olin vaihtanut talvella rautamailat ja ilmeisesti niihin tottuminen vei aikansa.
Kilpailuja pelasin melko ahkerasti. Sijoitukset olivat joko aivan alkupäässä tai sitten siellä ynnä muut - sijoilla. Tasoitus oli keväällä 9,9 ja syksyllä 9,0, joten onnistumisiakin välillä tuli.
108 kierrosta kesän aikana kävelin, joten toista tuhatta kilometriä ruohikolla tallustelin. Marraskuun 16. oli viimeisen kierroksen päivämäärä.  Tuonkin jälkeen olisi ollut mahdollista kentällä pelailla, mutta ajattelin aloittaa kyynärpäitteni kuntouttamisen, jotta sitten keväällä pääsisin kunnolla alkuun.

Muuta
Anulle toimitin airiskuvia käytettäväksi vaikkapa lehtijutuissa, ja kyllähän niitä näkyikin. Tilasin Ifolorilta kalenterin, jossa käytin meidän airiksista ottamiani kuvia. Kalentereita tilasin viisi kappaletta, joten niitä ei ole kaikilla.

Vaimo jäi heinäkuussa eläkkeelle ja aiheuttaa aika paljon monenlaista miettimistä. Ei puhettakaan, että yhdellä autolla pärjäisimme.

Kesän ohjelmaan kuului tietenkin jo perinteisesti golfkierros Mikan ja Pekan kanssa Hirvihaarassa. Samoin pelasin kierroksen A-J:n kanssa ja oli tarkoitus pelata hänen kanssaan toinenkin kierros KurkG:ssa, mutta pakkanen ja A-J:n tiukat aikataulut estivät sen. Hangossa kävin pelaamassa Auliksen kanssa ja hän meillä jopa kolme kierrosta. Pitkästä aikaa osallistuin entisen työjengin syysgolfturneelle yhteen kisaan Vierumäen Googelle.

Syyskuussa tein liki viikon matkan Kainuuseen ja Koillismaalle pääasiassa metsäpalstan ja kirjani markkinoinnin vuoksi, mutta pelasin myös kierrokset Siilinjärvellä, Kuusamossa ja Paltamossa.

Eräs entinen työkaveri täytti 60, ja kävin onnittelemassa häntä. Mukava nähdä vanhoja tuttuja, vaikka eivät nuo olleet paljonkaan vanhentuneet. Oma naamani ja habitukseni on kyllä sitä vastoin rupsahtanut.

Kävin vierailulla Hannun luona Hyvinkäällä juuri ennen joulua. Jaksamista heille!

Lahdessa kuuntelimme Rikun, Johannan ja Jorman musisointia. Kiitoksia Johannalle!

Aivan vuoden viimeisinä tunteina olin sisareni pojan häissä Lieksassa. Kävin juhlassa päiväseltään. Vihkiminen tapahtui Paaterissa yksityisessä kirkossa ja itse juhla läheisessä kestikievarissa. Häävalssin vielä taltioin ja sitten joskus kuuden jälkeen lähdin ajelemaan Mäntsälää kohti. Pitkin matkaa vilahteli pilvissä rakettien leimut ja Varkaudessa oli oikein kansainvaellus. Ilmeisesti jokainen kynnelle kykenevä oli siirtynyt silloille katselemaan ilotulitusta.

Tasan klo 24 olin Niittymäentien alussa ja kyllä tien varren asukeilla oli ollut ylimääräisiä euroja poltettavaksi savuna ilmaan. Varsinkin Essi oli pelosta vauhkona, mutta onneksi paukutus loppui melko pian puolen yön jälkeen.

Siinä se vuosi meni pikapikaa, onhan normieläkeläisen elämä aika vakaata, mutta minulle se sopii erittäin hyvin. En kaipaa mitään erikoista missään mielessä. Kotona on ihan hyvä olla! Terveys olisi tietenkin toivottavaa, sillä kaiken maailman vaivat sävyttävät jo nyt sitä elämää, jota haluaisin elää. Ikä alkaa tehdä tepposet!
 
Hyvää loppuvuotta 2016!

Ei kommentteja: