tiistai 24. toukokuuta 2011

mielenkiintoista autokauppaa!

Muutama viikko sitten laitoin myynti-ilmoitukset kuvassa olevasta harraste-autostani useaan nettifoorumiin. Sunnuntaina illalla lontoolaismies oli väsännyt emailin minun luukkuuni. Hän kertoi viestissään yksinkertaisesti olevansa kiinnostunut ostamaan autoni, pyysi viimeisimmän hintani ja lisäkuvia tai aineistoa kohteesta. Vastasin, että hinta on ilmoituksen hinta, ja pistin liitteeksi 13-sivuisen tarinan Minin rakentamisesta vuosina 2005-2007. Valittelin vielä, että selostukseni on suomeksi.

Maanantaina alkoi tapahtua. Ostaja esitti, että hän siirtäisi rahat minun PayPal -tililleni, koska hän ei voi työn vuoksi mennä pankkiin ja hänellä ei ole nettiaksessiakaan pankkiinsa. Vastasin, että minä en tiedä mitään moisesta rahansiirtoon käytettävästä tavasta ja ehdotin kuitenkin normaalia pankkisiirtoa, laitoin jopa tilini numeron hänelle. Hän vastasi hyvin pian ja kertoi, että PayPal -tilin avaus on hyvin helppoa ja toivoi, että minä sellaisen itselleni hankkisin.

Soitin pankkiini, eikä heilläkään ollut antaa juuri mitään tietoa kyseisestä rahansiirtotavasta. Sieltäkin ehdotettiin, että rahat siirrettäisiin suoraan tililleni. Etsin netistä tietoa PayPalista, ja todellakin tilin avaaminen oli helppoa. Sain netistä myös tietoa systeemistä. Siksipä heitin PayPal -tilini tunnuksen ostajalle ja jäin odottelemaan.

Soitin myös katsastuskonttorille ja pyysin neuvoa miten toimia, jos autoni menisi ulkomaille. Sen verran todentuntuisia ostajan toimet olivat.

Muutaman tunnin kuluttua tuli viesti, että ostaja on lähettänyt tililleni 1100 € ekstraa, joka minun tulisi lähettää edelleen Western Unionin kautta hänen pickup agentilleen. Kävin muutaman kerran katsomassa PayPal-tiliäni, mutta maanantain aikana tilini ammotti edelleen tyhjää. Ajattelin, että puolen yön aikoihin tililleni tupsahtaa rahat, ja voin siirtää ne sitten omalle pankkitililleni ja viedä ylimääräinen Mäntsälän Matkahuoltoon, joka on lähin Wester Unionin toimipiste.

Tiistaiaamuna menin jälleen innokkaana katsomaan PayPal -tiliäni, mutta saldo näytti edelleen nollaa. Laitoin viestin ostajalle ja kysyin kuinka kauan rahojen tulo kestää. Vastaukseksi sain, että minun olisi omista rahoistani vietävä WU-toimistoon 1100 € ja osoitettava ne ostajan picup agentille. Vasta tämän suorituksen jälkeen saisin rahat PayPal -tililleni. Vastasin heti, että minulla ei ole rahaa enkä edes halua tehdä moista liikettä. Kaverilta eivät sanat loppuneet, vaan kertoi, että tämä on PayPalin käytäntö, ja kehotti minua toimimaan sen mukaan, jotta päästään pian eteenpäin. Kiire ja nopeus olivat koko ajan ostajan viesteissä merkittävässä roolissa. Oli vähän sellainen tunne kuin olisi ollut kekäle hännän alla.

Eilen illalla sitten laitoin viimeisen viestini, että unohdetaan koko kauppa, jos ei toimita minun tavallani. Siis en halua pistää omia rahojani likoon, koska minulla ei ole mitään takuita siitä, että PayPal -tililleni tulisi koskaan mitään suorituksia. Kerroin vielä, että monet suomalaiset ovat menettäneet Wester Unionin kautta tapahtuvissa rahansiirroissa rahojaan ja siksi minäkin olen varovainen.

Tuon viimeisen viestini jälkeen lontoolaismies vaikeni, mutta saapa nähdä, tekeekö jotakin jäynää, koska hänellä on minun osoitteeni ja jopa pankkitilini numero. Kun en ole mikään riskien ottaja, niin saatoin menettää autokaupan, joka olisikin ollut merkittävä juttu. Brittiauto olisi palannut kotiinsa! Epäilen kuitenkin huijausyritystä.

Mutta autokauppa-asiat eivät loppuneet tähän. Netissä on myynnissä myös minun varsinainen ajokkini Ford Fiesta ST 150. Eilen kopsahti luukkuuni viesti, että amerikkalainen kapteeni haluaisi ostaa autoni. Vastasin hänelle, että minulla on hieno pikkusportti, hinta on ilmoituksen hinta, mutta jos päästään todella pikaisesti kauppoihin, niin voin antaa 400 € alennusta. Viestiin laitoin, että mitään PaPal- tai Wester Union -sidoksia en tule hyväksymään. Haluan myyntihinnan suoraan käteeni tai pankkitililleni. Lopuksi laitoin vielä ihmettelyni, miksi jenkkikapteeni haluaa ostaa auton Suomesta. Toki Fiesta ST on hieno ja todellinen ajajan auto, mutta kuitenkin. Viestiini ei ole kuulunut vastausta - eipä ilmeisesti kuulukaan!

Kyllä autokaupoissa on aina oma jännityksensä, ja minulla oli todella hauskaa, vaikka kaupat jäivätkin syntymättä. Vaihdoimme kymmeniä sähköpostiviestejä parin päivän aikana. Ostaja ei ollut ilmeisesti ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, niin todentuntuisesti hän oli koko kuvion laatinut. Oli käyttänyt konseptinsa kehittämiseen todella runsaasti aikaa, ja välillä minusta tuntui aivan siltä, että hän on tosissaan kiinnostunut juuri minun autostani. Kuitenkin koko ajan odotin uusia kuvioita ja liikkeitä, mihin suuntaan milloinkin käännytään.

Jos hän todella autoni haluaa, niin hänellä on siihen edelleenkin mahdollisuudet. Aika senkin näyttää!

27.5.2011.
Lisäys edelliseen juttuun.
Eilen illalla tuli tori.fi sivustojen operaattorilta viesti, että samanlaisia hutijausyrityksiä on tapahtunut muitakin. Kuinka moni meikäläisistä on mennyt vipuun, ei ole tiedossa. Kyllä varmasti joku on haksahtanut, sen verran ammattimaisesti huijarit olivat koko casen kasaan kutoneet.












3 kommenttia:

LiisaK kirjoitti...

Minäkin olen kuullut - Ruotsissa asuva enoni sai pienestä japanilaisestaan ostotarjouksen Torontossa asuvalta naiselta, joka väkisin olisi halunnut ostaa käytetyn auton Ruotsista.
Autokauppa onkin erittäin mielenkiintoinen bisneksen alue, kun siihen syvällisemmin perehtyy...

Liisa

iDSD kirjoitti...

Eikö ole vieläkään kuulunut?

Juu, kävi tässä kans sama juttu...
Tästä lähin mopo menee vain suomalaiselle ostajalle.

Rupesi heti mietityttää kun tuli samanlaine viesti et olisko derbi myynnis vielä, englanniksi tietenkin.
No, juttuhan on niin että hän laittoi jotain että kaverille lahjaksi ja tolleen ja alkoi epäilyttää heti siinä vaihees kun kaveri alkoi selitellä paypalista, joten katsoin tosta foorumeilta et mikäs tää on, onko luotettava. Aika normaali juttu sanotaan olevan, joten...
Sitten hän sanoi että kans joku agentti tulee hakemaan sen, mutta kysyin piruuttani että onko suomalainen tai asuuko suomessa.
Vastausta ei tullut...

Sitten tuli jossai vaihees agentin osoite, ja alkoi epäilyttää tämä juttu. Sitten ku tämä kaveri alkoi selitellä että lähimpään wester union officeen, ni katsoin mis on lähin, ja luin sähköpostitilin, johon olin laittanut tämän jutun...
Siel oli joku ilmoitus et tullu ylimääräistä...
Mutta ei ainakaan tilille ole tullut.
Katsoin viel tarkasti et miten siin lukee, ja tuli mieleen et kyseessä voi olla tällainen:

Kaveri koko ajan pyytelee paypal-osoitetta ja summaa. (sitä teki jatkuvaan aluksi)
Sitten laitoin kyseiselle kaverille sen, ja oli ilmestyny että tulee tilille se summa ja lisää, toimituskuluihin ym.
No, en siinä sitten muuten jaksanukka olla, kunnes tuli mieleeni kun luin sun artikkelin, että hei, hommaha on juur huijaustyyliä...
Onneksi luin artikkelisi, olisi varmaa ollu sama juttu.

No, blogisi innostamana tutkein asiaa enemmän, ja arvaas kun löysin samoja juttuja mm Suomi24:n foorumeilta.
Ai että on niin (anteeksi kirosanat sensuroin itse) ihanaa että on maailmassa huijareita.

iDSD kirjoitti...

Kävi kanssa itselleni tällainen tapaus...

Moponi on myynnissä osoitteessa tori.fi
ja sain sieltä ihan vakuuttavan oloisen viestin.
No, joku enkunkielinen viesti tuli et onko mopo vielä myynnissä.

Aluksi herra puhui ihan selkeätä, ja ajattelin et kaveri on ihan ok, mut hei, ulkomailla? Oikeesti?

No, ajattelin et katotaa jos hommasta tulee jotain, iha testimielessä.
No, tämäkin heppu oli sitte niin että hän alkoi selitellä että paypalin kautta koska ei pysty pankin kautta jne.

Tein paypal tilin, ja laitoin kys. sähköpostiosoitteen siihen,
no sitten alkoi se että hänen "agenttinsa" tarvitsee kans jonku summan siihe hommaa.
Kyseinen sähköpostiosoite sisälsi viestin et olen saamassa rahaa tältä henkilöltä, ja katoin että siinä oli tosiaan enemmän mitä moposta pyysin.
Tässä vaiheessa kaverin teksti oli niin epäselvää, että koirakin olisi kus... anteeks, pissannut alleen.
Ja kun luin vielä tekstin, niin tuli sellanen olo et "wtf?" koska siinä puhuttiin jostain "Western"-jutskasta kanssa... No, lopulta tutkein tätä asiaa, ja löysin tämän blogin.
Tutkein lisää, ja löysin samanlaisia tapauksia mm. Suomi24-foorumeilta.
Sitten tuli tämä napsaus.

Eli aha, kiva, huijaus.
Ihan kiva sillee, ansaittisivat kyseiset mul- (tiiät kyllä sanan) joutua teurastamoon sille "ikävämmälle" puolelle.

Olisi pitäny heti miettiä et tuskin ne täältä edes haluaa ostaa mitään, joten eiköhän ole selvää että ne haluu ainoostaa meidän rahat, ei muuta.
Toki jos saa mopon ilmaseks ni ei senkä sitte mitään.
Mut onneks tää on jo aika monen tiedossa, toivotaan että vuoden loppuun joka jätkä ja pätkä Suomessa tietää että ulkomaalaiset ostakoot itte omas maassa, ja jos kyselee, ni sanotaa suoraan päi naamaa et tulee tänne.

iD kiittää blogin kirjoittajaa ja kuittaa oman mielipiteensä.