keskiviikko 27. marraskuuta 2019

AURINKOVOIMALAN ENSIMMÄINEN VUOSI



 Jo pieni kuura tiputtaa tuottoa ratkaisevasti. Länsipuolen paneelien alla oleva lumieste estää tehokkaasti lumen valumisen paneeleiden päältä.






Sähkölaitokselta ostettu sähkö viiden viimeisen vuoden ajalta. Viimeisenä vuotena kiinteistössä on ollut apuna aurinkovoimala.


Aurinkovoimala ollut vuoden käytössä

Mäntsälässä olevaan kiinteistöön hankittiin aurinkovoimala vuoden 2018 syksyllä. Asennukset tehtiin lokakuun lopulla vuonna 2018.
Kiinteistö sijaitsee aurinkoon nähden siten, että voimaloita on itse asiassa kaksi kappaletta, joissa toisen paneelit ovat itään päin ja toisen paneelit länteen. Myyjän ohjelma näytti aurinkovoimalalle vuosittaiseksi tuotoksi lähes 5000 kWh.
Molemmilla voimaloilla maksimituotto on kilowatin luokkaa. Kesäkuun 26. länsivoimalassa oli maksimituotto 1,166 kW ja heinäkuun toinen itävoimalan maksimituotto oli 1,173 kW. Sähköä voimaloista kertyi eniten itävoimalassa 28.6. 5,8 kWh ja toisessa 10.6. 5,28 kWh.
Vuoden aikana kumpikin voimala oli tuotannossa noin 4400 tuntia ja hiilidioksidisäästöä voimaloiden mittausten mukaan tuli 594 kiloa, siis pienen auton vuosittaisen ajon verran.
Mutta ei niin hyvää, etteikö olisi huomautettavaakin.
Kuura paneeleissa tiputti tuottoa radikaalisti kuin myös ympärillä olevien isojen puiden varjot tai pilvet, puhumattakaan jo muutaman sentin lumikerroksesta. Viime talvena paneelit olivat paksun lumikerroksen peitossa kuukausikaupalla, ja tuottoa ei niinä aikoina ollut lainkaan.
Paneelit pitäisi voida asentaa niin, että lumi ei pääse kertymään niiden päälle, jotta jokainen talven auringosta irrotettava watti saataisiin hyötykäyttöön.
Paneeleita on vaikea puhdistaa lumesta niitä rikkomatta, siis pitää antaa kevään tehdä tehtävänsä -ainoastaan paneeleiden alapuolelta voi varovasti ottaa lunta pois, että paneeleiden päällä oleva kinos voisi valua alaspäin.
Näin syksyllä pilvisellä säällä voimalat tuottavat kummatkin 10 - 20 W koko päiväajan, mutta tuollaisella tuotolla ei käytännössä ole mitään merkitystä.

Tilastot kertovat, että kiinteistön sähkönkulutus on ollut pienimmillään vuosina 2015 ja 2016, joina vuosina sähköä on käytetty noin 18000 kWh, vuonna 2017 kulutus on ollut noin 19200 kWh ja vuonna 2018 lähes 19800 kWh. Tilaston jokainen vuosi alkaa 1.11. edellisenä vuonna ja päättyy 31.9. Aurinkovoimalan aikana vuonna 2019 sähköyhtiöltä on käytetty noin 19100 kWh. Siis aurinkovoimala on tuottanut edelliseen vuoteen nähden 700 kWh ja sitä edelliseen vuoteen nähden vain 100 kWh. Huomasin kyllä, että esimerkiksi ilmalämpöpumppua tuli käytettyä enemmän kuin normaalisti, joten voimalat kuitenkin tuottivat enemmän kuin 700 W. Kokonaistuotot yhteensä voimaloilla oli 1170 kWh, siis lähes viidennes ennusteita vähemmän. Voisi ennustaa, että tuotto olisi ehkä lähempänä 2000 kWh:a, jos varjoja olisi vähemmän.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tässä tapauksessa olisi ollut viisaampaa säilyttää rahat pankissa, kuin sijoittaa ne aurinkovoimalaan. Investointi ei tule koskaan taloudellisesti kannattavaksi, ellei ympärillä olevia suuria puita kaadeta - ehkä ei sittenkään. Hyvän mielen omistaja aurinkovoimasta saa, mutta sitä on hankala muuttaa euroiksi.
Sähkön myynti sähkölaitokselle on pienellä voimalalla nappikauppaa, jolla ei ole kokonaisuuteen mitään merkitystä.
Myyjien esittämiin arvioihin tuotosta kannattaa siis suhtautua varauksella, jos kiinteistön ympärillä on isoja puita. Auringon on paistettava ilman varjoja paneeleihin, jotta tuotto olisi mahdollisimman suuri.




Ei kommentteja: