tiistai 2. kesäkuuta 2015

Käynti lääkärissä

                                         Golfkentän vakiasukkaita


Vanhuus iskee katalasti

Kävin maanantaina kesäkuun ensimmäisenä päivänä terveyskeskuksessa. Käynnin syynä oli joka puolelle kehoa vaivaamaan yltyneet kivut. Minulla kivut eivät ole jatkuvia, mutta alkavat kyllästyttää, kun ei ole varmaa tietoa, mistä ne johtuvat.

Ensimmäiset vaivat tulivat polviin jo toista kymmentä vuotta sitten. Ehkä vaivat juontuvat urheilusta, lähinnä juoksusta. Vaivat ilmenivät siten, että yllättäen jompaankumpaan polveen tuli niin pistävä kipu, että kävely tai aiemmin juoksu oli keskeytettävä ja odoteltava hetki. Sen jälkeen matka taas jatkui. Siis kyseessä olivat tilapäiset iskut polviin. Juoksemaan olen pystynyt viimeksi vuonna 2005. Kävelyä harrastan edelleen golfkentällä ja aina silloin tällöin kivut yllättävät edelleen. Vaivan kanssa olen pärjännyt.

Muutama vuosi sitten halkoliiterissä tiputin vasemman ison varpaan päälle halon ja siitä tuli vaikea tulehdus, jonka lääkäri tulkitsi kihdiksi. Sain varulta kihtilääkityksen kevennettynä, koska en halunnut riskeerata golfkierroksia ja -kilpailuja. Kuitenkin jonkin ajan päästä tuli vastaavanlainen tulehdus, jonka jälkeen kihtilääkitys lisättiin normaaliksi. Kohtaukset ovat pysyneet sen jälkeen pois, mutta varpaiden nivelet kipeytyvät. Varpaita kipristellessäni kipu on tuntuva.

Toissa kesänä asentelin kiviä autokatokseen ja kulkuteille. Parin viikon kivien plaraus ja käsittely aiheutti vasempaan käteeni ns. tenniskyynärpäävaivan. Ammattilaisen ohjeilla sain vaivani kuriin, mutta kyynärniveleen on jäänyt kipu. Samoihin aikoihin vasempaan olkapäähän iski joku kipujuttu ja aiheutti liikeradoissa ongelmia.

Viime syksynä halkourakan jälkeen käsittelin oksia hakkeeksi. Oikeassa kädessä oli kirves, jolla naputtelin oksia koneeseen sopivaksi ja kas kummaa sain oikeaankin käteen tenniskyynärpään.  Edellisen talven opeilla hoidin käden jonkinlaiseen käyttökuntoon talven aikana. Onneksi vaivat eivät haitanneet hiihtoa tai muuta liikkumista, kivut tuntuvat pienessä nivelten liikuttelussa.

Talvella kirjoitin romaania kolme ja puoli kuukautta. Istumisurakan jälkeen tuolilta varomattomasti noustessani iski aina selkään kipu ja jalat meinasivat lähteä alta. Lisäksi käsien nimettömien sormien nivelissä on alkanut olla kipuja.

Siis noilla eväillä menin lääkärille. Hän riisutti vaatteet pois ja teki testejä. Ei sanonut olevan esimerkiksi reumaattisia vaivoja, koska lepokipuja ei ole. Varpaat hän pisti kihdin vaivaamiksi, polvet nivelrikkojen syyksi, kädet tenniskyynärpäiksi ja selän normaaliksi selkäkivuksi. Olkapäähän hän ei löytänyt mitään syytä. Sain kirjallisia ohjeita käsitellä kihtiä ja tenniskyynärpäitä sekä geeliä kipuihin ja parasetamoolia särkyihin! En voi väittää olevani  käynnin jälkeen yhtään viisaampi.

 

 

Ei kommentteja: